Mikä parturi-kampaanjan koulutuksessa kiinnostaa?

Uusia parturi-kampaajia saapuu työelämään suuri määrä joka ikinen vuosi. Alan koulutus on yksi ainoista ammatillista koulutuksista, joka on jatkanut suurta suosiotaan vuodesta toiseen. Suurin osa alalla työskentelevistä henkilöistä on yrittäjiä.

Suomessa parturi-kampaajan tutkintonimikkeellä kulkevan perustutkinnon voi suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa ja alaa on mahdollista opiskella myös oppisopimuskoulutuksella. Perustutkinnon jälkeen oppilailla on lisäksi mahdollisuus jatkaa opintojaan joko hiusalan ammattitutkinnon tai hiusalan erikoisammattitutkinnon kautta. Valtiollisten oppilaitosten lisäksi hiusalaa on mahdollista opiskella yksityisissä kouluissa, jotka järjestävät kampaajakoulutusta ympäri Suomea.

Mikä sitten parturi-kampaajan koulutuksessa jaksaa kiinnostaa nuoria ja aikuisia vuodesta toiseen? Alla muutamia syitä tämän koulutusalan suosioon.

Sukupolven vaihdos tuo lisää uusia työpaikkoja

Parturi-kampaajan ammatti on ollut olemassa Suomessa jo vuosikymmenestä toiseen, mikä on omalta osaltaan johtanut siihen, että alalla on nähty ja tullaan näkemään useita sukupolven vaihdoksia. Näin ollen, kun suuri määrä ihmisiä jää eläkkeelle, ilmiö luo alalle uusia työpaikkoja, joka puolestaan edistää ammattiin vastavalmistuneiden työllistymistä.

Oman käden jälki näkyy heti

Kuten monet muutkin alat, joilla tehdään töitä omilla käsillä, hiusala ylläpitää monilla korkeaa työmotivaatiota siksi, että oman työn jälki on mahdollista nähdä heti. Hiusten ehostaminen jo pienelläkin vaivalla muuttaa monesti asiakkaan lookia totaalisesti, mikä puolestaan luo ammattilaisen mielessä mielleyhtymän siitä, että oma työ on tuottanut tulosta.

Laadukkaita kampaamotuotteita suuren yleisön käyttöön

Parturi-kampaajana ammattilaiset pääsevät käsiksi myös moniin hiustenhoitotuotteisiin, joita ei aivan tavallisissa päivittäistavarakaupoissa myydä. Vielä muutama vuosikymmen taaksepäin monet kampaamoiden käyttämät hiustenhoitotuotteet eivät olleet suuremman yleisön saatavilla. Hiljalleen kuluttajat alkoivat kuitenkin kiinnittää huomiota kampaamoiden käyttämiin hiustenhoitotuotteisiin, jotka olivat samalla sekä laadukkaampia että tehokkaampia.

Ammattilaisten käyttämät hiustenhoitotuotteet olivat kuitenkin hinnaltaan usein huomattavasti tavallisia hiustenhoitotuotteita kalliimpia. Suuren suosion ansiosta monet kampaamoista tutut tuotteet ovatkin siirtyneet laajempaan levitykseen muun muassa verkkokauppojen ansiosta.

Myös kansainvälisten hiusalan ammattilaisten suosittelema Olaplex on levinnyt kampaamoista laajemman kuluttajakunnan saataville. Kyseessä on asiantuntijoiden luoma hiustenhoitosarja, jonka tehtävänä on korjata, vahvistaa ja suojata hiuksia. Tämän ainutlaatuisen menetelmän ansiosta hius kestää suurempiakin muodonmuutoksia ilman pelkoa siitä, että niiden käsittely johtaisi hauraisiin ja heikkokuntoisiin hiuksiin. Tuotteita suositellaan erityisesti tulosten ylläpitoon kampaamokäynnin jälkeen.

Monipuolinen asiakaskontakti

Parturi-kampaajat löytävät usein itsensä myös tietynlaisen terapeutin roolista. Itse asiassa monet asiakkaat odottavat kampaamokäynniltä enemmän ihmiskontaktia parturi-kampaanjan kanssa kuin hiusten muodonmuutosta.

Kyseessä on tietyllä tapaa hyvin intiimi tilanne, jossa parturi-kampaaja ja asiakas ovat läheisessä kontaktissa jopa useiden tuntien ajan. Vaikka osa uppoutuu sosiaalisen median tai juorulehtien pariin, monet asiakkaat ajautuvat pinnallisesta jutustelusta jopa syvällisimpien aihepiirien keskuuteen jakaen parturi-kampaajalle elämän iloja ja suruja.

Hiusalan ammattilaiselta vaaditaan hyviä verbaalisia kykyjä, huumorintajua ja asiakaspalvelutaitoja. Monet asiakkaat palaavatkin saman parturi-kampaajan penkkiin kerta toisensa jälkeen usein jopa pelkästään sen takia, että aika lentää kuin siivillä mielenkiintoisten keskustelujen lennättämänä.

Mahdollisuudet yrittäjyyteen

Suurin osa hiusalan ammattilaisista toimii yrittäjinä, kuten aikaisemmin jo mainittiin. Mahdollisuudet yrittäjyyteen ovatkin tällä alalla erittäin monipuoliset. Vaikka yrittäjyys tuo mukanaan monia haasteita ja vaatii suuria ponnistuksia ja uhrauksia, yrittäjänä parturi-kampaaja saa myös enemmän vapautta päättää omista työajoistaan ja omista työtavoistaan.