Äänikirjat edistävät aivotoimintaa ja oppimista
Äänikirjojen suosio on kasvanut muutaman viimeisen vuoden aikana valtavaa vauhtia. Äänikirjasovellusten toimintaa on helppo verrata esimerkiksi elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalveluihin, sillä niiden periaate on täsmälleen sama – tarjota kuukausimaksua vastaan rajallisella tai rajattomalla valikoimalla varustettuja äänikirjoja tilaajien vapaaseen käyttöön vuorokauden ympäri puhelimeen tai muuhun älylaitteeseen ladattavan sovelluksen kautta.
Mutta nyt kysymys kuuluu, tuottaako äänikirjojen kuuntelu samanlaisia hyötyjä aivoille kuin tavallisten kirjojen lukeminen?
Äänikirjojen lukeminen on suositumpaa kuin koskaan
Äänikirjojen suosiosta puhuttaessa kyseessä ei suinkaan ole vähäpätöinen juttu, sillä esimerkiksi pelkästään vuonna 2020 äänikirjojen myynti on ehtinyt jo kolminkertaistua. Yhtenä syynä suuren suosion takana on äänikirjojen helppo saatavuus, sillä Suomessa toimii tälläkin hetkellä jo useampia äänikirjasovelluksia, jotka tarjoavat asiakkailleen tuhansia äänikirjoja vapaaseen käyttöön pientä kuukausimaksua vastaan. Parhaat äänikirjasovellukset löydät helposti osoitteesta Äänikirjoja.fi, josta voit myös löytää hyödyllistä tietoa äänikirjasovellusten käytöstä sekä ajankohtaisia tarjouskoodeja sovellusten ilmaiskokeilua varten.
Asiantuntijoiden mukaan äänikirjojen kuuntelu ei suinkaan ole turhaa, sillä äänikirjoilla on positiivisia vaikutuksia aivojen toimintaan aivan samalla tavalla kuin tavallisten kirjojen lukemisella. Rauhallisen äänikirjan kuunteleminen esimerkiksi sängyssä ennen nukkumaanmenoa auttaa aivoja valmistautumaan lepoon, eikä äänikirjaa kuunneltaessa erillistä valoa tarvita, toisin kuin kirjan lukemiseen.
Äänikirjojen kuunteleminen voi auttaa myös laskemaan stressiä. Samalla toki monet ihmiset voivat alkaa puuhastelemaan jotain muuta, jolloin keskittyminen voi herpaantua. Tämä on kuitenkin erittäin yksilöllistä, sillä vaikka tavallisen kirjan lukemisen etuna on se, että kirjaan tulee keskittyä koko ajan, äänikirjan kuunteleminen samalla, kun vaikkapa kutoo sukkaa tai tekee pihahommia, voi auttaa parantamaan aivojen multitasking-kapasiteettia, eli kykyä toimittaa useita eri tehtäviä samanaikaisesti ilman, että yhden tai toisen laatu alkaa laskea.
Ennen kaikkea äänikirjat ovat erinomaisia vaihtoehtoja kaikille niille, joille tavallisen kirjan lukeminen tuottaa vaikeuksia. Esimerkiksi lukivaikeudesta tai muusta lukemiseen vaikuttavasta tilasta kärsivä ihminen voi nauttia suuresti äänikirjojen kuuntelemisesta ja treenata aivoja täysin samalla tavalla kuin ihminen, joka lukee tavallista kirjaa.
Äänikirjoihin keskittyminen auttaa parantamaan keskittymiskykyä
Pitkiin äänikirjoihin keskittyminen auttaa parantamaan tutkimusten mukaan myös muistia ja keskittymiskykyä. Tästä syystä äänikirjojen kuunteleminen voi auttaa edistämään sekä ikäihmisten henkistä hyvinvointia kuin nuorison koulumenestystä. Esimerkiksi tuntikausien selailu sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa on johtanut siihen, että aivojen kognitiivinen kapasiteetti alkaa laantua, koska aivot tottuvat sisäistämään lyhyitä tekstejä ja kuvia.
Pitkiin kertomuksiin keskittyminen on siis uuden oppimisen kannalta erittäin kannattavaa. Tässä mielessä sekä äänikirjan kuunteleminen että tavallisen kirjan lukeminen auttavat ihmisaivoja ymmärtämään tehokkaammin suurempia kokonaisuuksia ja sisäistämään syy-seuraussuhteita.
Äänikirjat ovat vielä suhteellisen uusi ilmiö
Vaikka äänikirjojen suosio on kasvanut valtavasti, kyseessä on vielä suhteellisen uusi ilmiö, jonka tarkempia ja pitkäaikaisempia vaikutuksia oppimiseen ja aivojen toimintaan ei vielä tiedetä. Uusia tutkimuksia kuitenkin tulee ilmi koko ajan ja monien asiantuntijoiden mielestä äänikirjojen kuunteleminen tulee tarjoamaan monipuolista etua lähes kaikille äänikirjojen kuuntelijoille iästä, sukupuolesta tai henkisestä ja fyysisestä tilasta riippumatta.
Äänikirjojen kuunteleminen voi kaiken lisäksi tarjota mahdollisuuden yhdistää vireystilan ylläpitäminen ja aivojen kognitiivinen kapasiteetti toisiinsa. Siinä missä tavallista kirjaa tulee yleensä lukea paikoillaan istuen tai maaten, äänikirjaa kuunneltaessa ihmisellä on mahdollisuus suorittaa myös muita toimia, kuten käydä kävelyllä, laittaa ruokaa tai siivota. Tärkeintä on kuitenkin, että jokainen löytää itselleen parhaimman tavan nauttia äänikirjoista ilman, että keskittyminen herpaantuu toisaalle itse tarinasta.